påsk

Välkommen vår!

Påsken är en högtid för både eftertanke och glädje – och ett säkert vårtecken! Blommor knoppar, småfåglar sjunger och vi njuter av kaffet i solens försiktigt värmande strålar. Vi bjuder på inspirerande påsktips för både dig och ditt hem som räcker långt in i vår. 

Trädgårdsdax!

Snön är borta, knopparna brister och småfåglarna kvittrar – nu stun- dar sköna dagar utomhus! Rensa och beskär i trädgården (men läm- na gärna kvar lite löv och växtrester, de förmultnar och ger jorden näring), gödsla, städa balkongen och plantera härliga vårblommor som penséer, påskliljor och pärlhyacint i krukor och rabatter. Njut av att du samtidigt får frisk luft och motion. 

trädgård
spadar

Deckarnas egen högtid

"Påskekrim", att läsa deckare under påsken, är en norsk tradition som vi gärna hakar på! Här är tre av vårens nya böcker, för både vuxna och barn.

- Galgberget

På klassiskt Anna Jansson-manér binds en spännande deckargåta samman med nedslag i historien. Norstedts förlag

- Brinn mig en sol

Februari 1986. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Då sker även det första mordet i byn Tiarp utanför Halmstad...En kriminalro- man av Christoffer Carlsson, Albert Bonniers förlag.

- Guldkorset

Vatikanen har lånat ut ett par ovärderliga klenoder till två kyrkor i Stockholm - två kors av renaste guld. Men korsen blir stulna. Det blir ett nytt fall för Ester, Harry och Sigge i deckarklubben ”De tre tigrar- na”. Rabén & Sjögren.

anna jansson guldkorset

Påskpyssel för hela familjen

Att gå påskkäring är en gammal fin tradition som nu kanske ligger på is på grund av pandemin. Men det finns massor av annat kul: Måla ägg, gå på äggjakt, klä påskriset och göra eget godis. Och sötaste påskdekorationerna skapar ni med trolldeg: Gör små bollar och dra ut en näbb, tryck till vingar och sätt på fötter.

påskpyssel

Vackraste påskpyntet

Påsken är ett ypperligt tillfälle att fylla hemmet med vackra vår- blommor: Påskliljor, tulpaner, pärlhyacinter, vide.... På bordet, i fön- stret, som mönster på tapeten, kudden –eller örhängena. Go bananas och mixa alla möjliga färger – eller välj en sofistikerad look med blekt gult och vitt.

kuddepynt

Det dukade bordet

Med en vacker dukning smakar maten så mycket bättre! En vacker vårbukett, en matchande duk och en fin servettvikning gör det där lilla extra. Finaste servettvikningen i påsk får du genom att svepa in ett ägg lite ”slarvigt” i en servett och knyta om det med ett vackert snöre så att servetten bildar långa öron.

bukettäggkorg dukning

Vårens trendigaste färg

Gult är bara påskens färg, den är också utsedd av färginstitutet Pan- tone som årets färg (tillsammans med grått). Gult syns nu också som en accentfärg i modet. Men varför förknippar vi påsken med färgen gul? Det finns inget klockrent svar. Kanske har det med vårsolen att göra – eller traditionen att äta ägg, något som fått oss att tänka på gula kycklingar och äggulor.

kuddartrend

Kropp och knopp i fokus i vår

Mellan alla buffébordets alla delikatesser och djupdykningen ned bland påskäggets karameller –glöm inte att rörelse är godis för både kro- pp och själ. I dessa oroliga tider växer trenden med träning som även bygger mental styrka som yoga, pilates och mindfulness-övningar.

hälsoprodukterhälsoprodukter

Harmoniskt hemma

Efter 2020 har vi nog alla insett hur viktigt det är med ett hem där vi mår bra: Vi inreder rum specifikt avsedda för meditation och åter- hämtning, väljer mjuka, organiska former och inreder med växter för att känna närheten till naturen. Handgjorda ting, keramik och åter- vunna textilier hör också hemma i inredningen 2021 och i vår gör accentfärgerna lila, mintgrönt och ljusblått sällskap med den jordiga färgskalan.

harmoniharmoni

Påskbuffén – prova nya smaker!

Självklart ska du duka upp en påskbuffé med klassiska smaker som ägg, sill, lax – men varför inte prova några nya? Låt dig inspireras av våra grannländer: I Finland är memma ett måste, en efterrätt gjord av rågmjöl, malt och sirap som serveras med grädde (ej vispad). I Norge hör det till traditionen att äta torkat, rökt och saltat lammlår. En klassisk dansk påskrätt är ”Skidne ägg” som består av kokta ägg i hemgjord senapssås.

bufféägg

Trendigast i vår

Kostymer i milda, pastelliga färger, vita klänningar, raka jeans och västar är några av vårens nyckelplagg. Och så lyser du förstås upp tillvaron med vårens hetaste färg: Gult. Trendigast av allt är hållbar- heten. En annan trend som vi inte kan bortse från i pandemitider är munskyddet.

modegul klänning

Blomsterpassion

Påsken är en högtid för både eftertanke och glädje – och ett säkert vårtecken! Blommor knoppar, småfåglar sjunger och vi njuter av kaffet i solens försiktigt värmande strålar. Vi bjuder på inspirerande påsktips för både dig och ditt hem som räcker långt in i vår. 

hanna wendelbo

Berätta – hur firar du påsk?

– Jag älskar påsken och firar det helst i Skåne tillsammans med alla mina systrar, deras familjer och mina föräldrar. Men i och med pandemin får man tänka lite annorlunda. Vi har som tradition att vi alla målar ägg tillsammans på påskafton, förra året gjorde vi detta online istället. Vi bestämde ett klockslag och sedan kopplade vi upp oss på FaceTime och satte igång med dekorationerna. Varje år försöker vi övertyga varandra att det inte är en tävling, men det är ju naturligtvis inte sant...

 

 

Hur påskpyntar du hemma?

– Jag tar in lite grenar, helst av blommande sorter som till exempel körsbär, äpple eller slån. Björkris går dessvärre bort då vi har ett allergiskt barn i familjen. Sedan fyller jag gärna varje kruka och hörn med små söta påskliljor. De blommar så underbart och när de har blommat över planterar jag ut dem i trädgården och sedan kommer de tillbaka år efter år.

blommor blommor
påskpyntägg ägg

Dina favoritblommor i påsk? 

– Påsklilja och gula tulpaner! Kanske tillsammans med några drivna kvistar från trädgården.

 

Ditt bästa tips för det dukade bordet? 

– Börja med att lägga en vacker duk på bordet. Jag använder gärna de ärvda dukarna från mormor och farmor, jag tycker verkligen att de ska användas och inte ligga i något skåp. Så här års är blommorna i trädgården, snödroppar, scilla och julrosor till exempel inte så stora men blir ljuvliga tillsammans i småvaser som man sätter i klungor över bordet.

 

Ditt bästa pysseltips i påsk?

Måla ägg. Gör det inte så komplicerat, bara gör!

 

Hur dekorerar du dina ägg i år? 

Vet inte ännu, brukar gå på feeling. Och då blir det ju såklart något blommigt motiv!

 

Vilket är ditt bästa odlingsgstips just nu? 

– Det finns få saker som är så roliga som att odla ärtskott på fönsterbrädet just nu. Köp ekologiska gula ärtor i din livsmedelsbutik. Bottna en form med lite planteringsjord och fyll ytan med ärtorna och vattna. Inom 14 dagar har du goda spröda ärtskott i ditt fönster, helt ljuvliga att ha på mackan eller i sallad!